BLOG | Je traditionele virusscanner kan met pensioen

Je huidige antivirus beschermt in de nabije toekomst niet goed genoeg meer. BAM! Daar is het. Je wil het vast niet horen, maar mooier kunnen we het helaas niet maken.

Traditionele antivirus
Om uit te leggen hoe dit komt, moet je eerst wat weten over de werking van virusscanners.
Een traditionele virusscanner houdt rekening met wat hij weet. Hij werkt op basis van een lijst met virusdefinities. Komt hij iets tegen dat niet op de lijst staat, dan neutraliseert hij dit en kun je zorgeloos verder werken. Helaas is het zo, dat het aantal nieuwe virussen sneller toeneemt dan de verwerking hiervan in updates voor je virusscanner en dat virussen bovendien steeds slimmer worden. Zelfs als je helemaal up-to-date bent, loopt je virusscanner dus nog steeds achter de feiten aan. En dat is niet wat je wil.

EDR (Endpoint Detection and Response)
Gelukkig is er hoop! De nieuwe antivirusoplossing EDR (Endpoint Detection and Response) werkt ook met een lijst met virusdefinities, maar speurt daarnaast bovendien naar ‘verdacht gedrag’ op jouw netwerk. Gebeurt er iets afwijkends, bijvoorbeeld een pdf-document dat een programma wil starten of een actie waarbij de computer ineens bestanden gaat versleutelen, dan grijpt EDR in. Het verdachte gedrag wordt geblokkeerd en mogelijke schade wordt hersteld. EDR is een intelligent en zelflerend systeem, waardoor het programma bij een volgende soortgelijke aanval nog eerder reageert. Alle dreigingen worden bovendien vastgelegd in een overzicht, zodat je precies kan zien hoe een bedreiging jouw netwerk is binnengedrongen.

Is mijn huidige virusscanner dan waardeloos?
Is je traditionele virusscanner dan waardeloos? Nee, zeker niet. Iets doen is immers altijd beter dan niets doen. Maar wil je goed beschermd zijn? Doe jezelf dan een plezier; gun je oude virusscanner zijn pensioen en stap vandaag nog over op EDR.

De kosten? Daar kunnen we transparant over zijn, maar dit is wel afhankelijk van jouw specifieke systeem (particulier of zakelijk, één of meerdere pc’s, etc.). Dus wil je meer weten? Neem contact met ons op. Wij beschermen jouw ICT graag.

 

NEEM CONTACT OP >

edr

sluit menu
bel directKlik hier voor direct contact